Benvinguts a Guioneando, el podcast dels Germans Serra dedicat a la narrativa, el guió i la creativitat audiovisual!
En aquest setè episodi, David i Iván es capbussen en dues eines clau per a qualsevol guionista: la idea matriu i el logline. Encara que sovint es confonen, són dues fases molt diferents d’un mateix procés.
Tot comença amb una idea matriu
D’entrada, qualsevol projecte necessita una espurna. És a dir, aquella idea inicial que t’empeny a escriure. La idea matriu és una intuïció creativa, moltes vegades encara caòtica, però amb potencial. Per exemple, pot ser tan simple com: “Un home trenca la seva rutina després de rebre un missatge inesperat del passat.”
Aquesta idea és el cor de la història, però encara no està llesta per a ser venuda ni explicada amb claredat.
Del caos a la claredat: el poder del logline
Ara bé, quan cal sintetitzar, apareix el logline. Aquesta frase curta però poderosa condensa la trama principal. Per tant, el logline serveix per:
-
saber si la història funciona,
-
guiar el procés d’escriptura
-
i, sobretot, vendre el guió.
De fet, si no pots explicar la teva història en una frase clara, potser no tens encara el guió ben enfocat.
Com es construeix un bon logline?
A continuació, els germans Serra desglossen la fórmula màgica: detonant + protagonista + objectiu. I si vols afegir més potència, incorpora l’obstacle i el que està en joc. A més, cal evitar preguntes retòriques, noms propis o frases buides. Com sempre, menys és més.
Comparant logline i idea matriu
A diferència de l’idea matriu, el logline no és només inspiració, sinó eina pràctica. Per tant, no s’han de confondre. La matriu t’ajuda a començar, el logline et permet compartir i defensar el projecte.
Exercici pràctic i tancament
Finalment, et proposem un repte: prova d’escriure el logline del teu projecte. Després, fes-lo circular. El feedback et dirà si enganxa o no. I si vols, comparteix-lo amb nosaltres!
Si vols més eines per organitzar les teves idees, escolta també l’episodi anterior sobre targetes narratives.
Segueix-nos a Instagram: @guioneandobrothers i Twitter: @AgainSerras. Perquè al final, tota gran història comença amb una gran frase.
“Guioneando” és un viatge apassionant pel món de la narrativa audiovisual. Acompanya als germans David i Iván mentre desgranen els secrets del guió, des dels classics indiscutibles fins a les últimes novetats del cinema. Amb una combinació de saviesa, humor i un toc de rebel·lia, aquest duo et guiarà per les intricades sendes de la creació de històries que ens fan riure, plorar i reflexionar. Si ets un amant del cinema, un aspirant a guionista o simplement un curiós de com es teixeixen les històries que ens captiven, “Guioneando” és el teu espai. Descobreix anècdotes, consells i debats enriquidors en cada episodi. Uneix-te a nosaltres en aquesta aventura cinematogràfica i deixa’t inspirar per la màgia del guió. Disponible a Spotify, Apple Podcasts i on millor et convingui. Benvingut al nostre univers de possibilitats narratives!”
Podcast: Play in new window | Download
Més episodis
Guioneando 3-10 | Música en el guió: què escriure, quan callar i com inspirar (Final de temporada)
Benvinguts a Guioneando, el podcast dels Germans Serra dedicat a la narrativa, el guió i la creativitat audiovisual! En aquest desè i últim episodi de la temporada, ens endinsem en un tema tan subtil com fonamental: la música en el guió. Aquell element sonor que, malgrat no veure’s, pot transformar completament l’impacte emocional d’una escena. [...]
Crisis Existencials 1-6 | 2007 fa la sele i nosaltres flipem
Torna la calor, la platja… i els nervis dels de 2n de Batxillerat! L’Ari ens explica com és començar aquest gran viatge, la Laia es retroba amb els traumes (i bons records?) dels exàmens de la sele, i el Pol intenta fer-se el guai parlant del Bachibac (spoiler: no cola). En aquest episodi remenem el [...]
Renegats 2-12 | Casos complexos: La cara oculta de La Caseta dels Gats
Quan una possible adoptant ens visita al refugi i reben una bona dosi d’amor felí, sempre comenten com de bé i feliços estan els gats. Però sovint, una realitat més complexa i més invisible acompanya la tasca de les voluntàries. Gats amb malalties cròniques, felins que han viscut un turment inacabable al carrer, i d’altres [...]