Plaga. Un terme que, en català, és difícil de definir amb exactitud, però que des de l’inici del temps ha estat associat a la malaltia i el desastre. Des de les deu plagues d’Egipte, fins a la gran plaga del segle XIV que va deixar la Catedral de Tarragona inacabada.
Tot i el seu passat bíblic i apocalíptic, el terme plaga avui s’aplica principalment als organismes que, segons els estàndards de la societat humana, són perjudicials per a nosaltres o, en particular, per als nostres interessos com a espècie.
No obstant, i amb l’augment de la consciència animalista i la sensibilitat envers altres éssers vius, la consideració de plaga ha anat canviant amb el temps. Els gats, per exemple, han estat tractats com a tal en nombroses ocasions, i encara són subjecte de debat al respecte.
Però hi ha altres espècies que tenen una tendència encara més gran a ser considerades un problema a eliminar d’arrel. I les persones dedicades a reivindicar la seva dignitat es troben en una situació extraordinàriament complicada.
Avui deixarem relativament de banda el tema felí per parlar d’una de les espècies animals més sovint considerades com a plaga a les ciutats: Els coloms. Per què tenen aquesta consideració? Per què hi ha gent que reivindica el seu dret a coexistir amb els humans? I, quines solucions proposen per assolir aquesta coexistència?
Renegats és un pòdcast de Jandro Capapé i Iria García.
Podcast: Play in new window | Download
Més episodis
#Renegats 2-5 | Teràpies alternatives i gats: Més enllà de la veterinària
En el capítol d’avui, Renegats entra amb les urpes esmolades i mentalitat escèptica en un dels temes més controvertits de la salut animal i humana: Les Teràpies alternatives. Derivades de creences mil·lenàries o nascudes en els últims segles com a resposta a la medicina convencional, totes proposen una visió radicalment diferent en la forma de [...]
Aspercamp 2-3 | Somiant en ser grans
En aquest podcast coneixerem el projecte “somiant en ser grans” d’Aspercamp amb Capacicans. La Sònia, Cuba i Oslo protagonitzen un projecte innovador terapèutic d’intervenció assistida amb animals i socis d’Aspercamp molt bonic
Guioneando 3-4 | L’Efecte Dominó: Quan Totes les Peces Encaixen
Benvinguts al quart episodi de la tercera temporada de “Guioneando”! Aquesta setmana, David i Iván Serra posen sobre la taula una tècnica narrativa clau per fer que les històries siguin inoblidables: l’efecte dominó. Què fa que petits detalls cobrin sentit de sobte? Per què algunes revelacions funcionen i altres fan que ens vulguem arrencar els [...]