#Renegats 1-5 | De coloms, humans i altres plagues

Plaga. Un terme que, en català, és difícil de definir amb exactitud, però que des de l’inici del temps ha estat associat a la malaltia i el desastre. Des de les deu plagues d’Egipte, fins a la gran plaga del segle XIV que va deixar la Catedral de Tarragona inacabada.

Tot i el seu passat bíblic i apocalíptic, el terme plaga avui s’aplica principalment als organismes que, segons els estàndards de la societat humana, són perjudicials per a nosaltres o, en particular, per als nostres interessos com a espècie. 

No obstant, i amb l’augment de la consciència animalista i la sensibilitat envers altres éssers vius, la consideració de plaga ha anat canviant amb el temps. Els gats, per exemple, han estat tractats com a tal en nombroses ocasions, i encara són subjecte de debat al respecte. 

Però hi ha altres espècies que tenen una tendència encara més gran a ser considerades un problema a eliminar d’arrel. I les persones dedicades a reivindicar la seva dignitat es troben en una situació extraordinàriament complicada. 

Avui deixarem relativament de banda el tema felí per parlar d’una de les espècies animals més sovint considerades com a plaga a les ciutats: Els coloms. Per què tenen aquesta consideració? Per què hi ha gent que reivindica el seu dret a coexistir amb els humans? I, quines solucions proposen per assolir aquesta coexistència?

Renegats és un pòdcast de Jandro Capapé i Iria García.