Plaga. Un terme que, en català, és difícil de definir amb exactitud, però que des de l’inici del temps ha estat associat a la malaltia i el desastre. Des de les deu plagues d’Egipte, fins a la gran plaga del segle XIV que va deixar la Catedral de Tarragona inacabada.
Tot i el seu passat bíblic i apocalíptic, el terme plaga avui s’aplica principalment als organismes que, segons els estàndards de la societat humana, són perjudicials per a nosaltres o, en particular, per als nostres interessos com a espècie.
No obstant, i amb l’augment de la consciència animalista i la sensibilitat envers altres éssers vius, la consideració de plaga ha anat canviant amb el temps. Els gats, per exemple, han estat tractats com a tal en nombroses ocasions, i encara són subjecte de debat al respecte.
Però hi ha altres espècies que tenen una tendència encara més gran a ser considerades un problema a eliminar d’arrel. I les persones dedicades a reivindicar la seva dignitat es troben en una situació extraordinàriament complicada.
Avui deixarem relativament de banda el tema felí per parlar d’una de les espècies animals més sovint considerades com a plaga a les ciutats: Els coloms. Per què tenen aquesta consideració? Per què hi ha gent que reivindica el seu dret a coexistir amb els humans? I, quines solucions proposen per assolir aquesta coexistència?
Renegats és un pòdcast de Jandro Capapé i Iria García.
Podcast: Play in new window | Download
Més episodis
Aspercamp 2-8 | Sistema Sanitari i TEA
En el darrer capítol de la 2a temporada de Podcast City parlarem sobre l’abordatge i atenció sanitària en els pacients dins del trastorn de l’Espectre Autista. Ho farem amb dos mares que dirigeixen dos entitats que treballen per l’Autisme, l’Anna Trillas, d’Avancem Junts i Fundació Onada enfocats en Autisme de Graus 2 i 3 i [...]
Guioneando 3-10 | Música en el guió: què escriure, quan callar i com inspirar (Final de temporada)
Benvinguts a Guioneando, el podcast dels Germans Serra dedicat a la narrativa, el guió i la creativitat audiovisual! En aquest desè i últim episodi de la temporada, ens endinsem en un tema tan subtil com fonamental: la música en el guió. Aquell element sonor que, malgrat no veure’s, pot transformar completament l’impacte emocional d’una escena. [...]
Crisis Existencials 1-6 | 2007 fa la sele i nosaltres flipem
Torna la calor, la platja… i els nervis dels de 2n de Batxillerat! L’Ari ens explica com és començar aquest gran viatge, la Laia es retroba amb els traumes (i bons records?) dels exàmens de la sele, i el Pol intenta fer-se el guai parlant del Bachibac (spoiler: no cola). En aquest episodi remenem el [...]