Benvinguts a Guioneando, el podcast dels Germans Serra dedicat a la narrativa, el guió i la creativitat audiovisual!
En aquest setè episodi, David i Iván es capbussen en dues eines clau per a qualsevol guionista: la idea matriu i el logline. Encara que sovint es confonen, són dues fases molt diferents d’un mateix procés.
Tot comença amb una idea matriu
D’entrada, qualsevol projecte necessita una espurna. És a dir, aquella idea inicial que t’empeny a escriure. La idea matriu és una intuïció creativa, moltes vegades encara caòtica, però amb potencial. Per exemple, pot ser tan simple com: “Un home trenca la seva rutina després de rebre un missatge inesperat del passat.”
Aquesta idea és el cor de la història, però encara no està llesta per a ser venuda ni explicada amb claredat.
Del caos a la claredat: el poder del logline
Ara bé, quan cal sintetitzar, apareix el logline. Aquesta frase curta però poderosa condensa la trama principal. Per tant, el logline serveix per:
-
saber si la història funciona,
-
guiar el procés d’escriptura
-
i, sobretot, vendre el guió.
De fet, si no pots explicar la teva història en una frase clara, potser no tens encara el guió ben enfocat.
Com es construeix un bon logline?
A continuació, els germans Serra desglossen la fórmula màgica: detonant + protagonista + objectiu. I si vols afegir més potència, incorpora l’obstacle i el que està en joc. A més, cal evitar preguntes retòriques, noms propis o frases buides. Com sempre, menys és més.
Comparant logline i idea matriu
A diferència de l’idea matriu, el logline no és només inspiració, sinó eina pràctica. Per tant, no s’han de confondre. La matriu t’ajuda a començar, el logline et permet compartir i defensar el projecte.
Exercici pràctic i tancament
Finalment, et proposem un repte: prova d’escriure el logline del teu projecte. Després, fes-lo circular. El feedback et dirà si enganxa o no. I si vols, comparteix-lo amb nosaltres!
Si vols més eines per organitzar les teves idees, escolta també l’episodi anterior sobre targetes narratives.
Segueix-nos a Instagram: @guioneandobrothers i Twitter: @AgainSerras. Perquè al final, tota gran història comença amb una gran frase.
“Guioneando” és un viatge apassionant pel món de la narrativa audiovisual. Acompanya als germans David i Iván mentre desgranen els secrets del guió, des dels classics indiscutibles fins a les últimes novetats del cinema. Amb una combinació de saviesa, humor i un toc de rebel·lia, aquest duo et guiarà per les intricades sendes de la creació de històries que ens fan riure, plorar i reflexionar. Si ets un amant del cinema, un aspirant a guionista o simplement un curiós de com es teixeixen les històries que ens captiven, “Guioneando” és el teu espai. Descobreix anècdotes, consells i debats enriquidors en cada episodi. Uneix-te a nosaltres en aquesta aventura cinematogràfica i deixa’t inspirar per la màgia del guió. Disponible a Spotify, Apple Podcasts i on millor et convingui. Benvingut al nostre univers de possibilitats narratives!”
Podcast: Play in new window | Download
Més episodis
Renegats 2-15 | Cultura feminista i companyia felina
Moltes dones del món de la cultura feminista van tenir i tenen una relació molt especial amb els seus compis felins. En l’episodi d’avui, des del Festival Feminista Tetafest, ens endinsarem en la vida d’importants referents de la literatura i l’art feminista per descobrir les opinions sobre la companyia felina de dones com Alice Walker, [...]
Crisis Existencials 1-8 | Hot Girl Summer
Arriba l’estiu i amb ell… l’angoixa de “què farem aquest any?”. La Laia, l’Ari i el Pol entren en crisi (com sempre), entre plans amb els de la uni, escapades a la platja i l’etern debat: muntanya o mar? I per si no n’hi hagués prou, avui es posen en mode narració interactiva. Coneix el [...]
Renegats 2-14 | El procés d’adopció d’un gat del refugi.
Adoptar un gat del refugi no és quelcom que comença i acaba en el moment en què t’emportes el felí a casa. Es tracta d’un procés que comporta diverses qüestions: Valorar el perfil del gat que creus que s’adequa al teu mode de vida; escollir el refugi on vols adoptar-lo; preparar la casa per adaptar-la [...]