#PostalsAntigues 3-2: Els cementiris de Tarragona

Tots Sants és la commemoració més greu i fosca de l’any. El dia 1 de novembre és el dia en el que els vius recordem els nostres morts. Es diu que aquesta nit la fina línia que separa els dos móns, el més aquí i en més enllà, es fa encara més fina, fins a pràcticament desaparèixer i per tant, els morts poden venir a visitar els vius.

És el dia dels panellets, que antigament formaven part d’un corpus de creences pràcticament oblidades, que significaven exactament això: l’etern retorn i el desig dels vius de preservar i de fer tornar els familiars estimats difunts. Per Tots Sants, centenars de persones es mobilitzen per anar al cementiri de la ciutat a visitar les tombes i nínxols dels seus familiars i amics. És un dia per al record, la pietat i la reflexió.

Avui els cementiris de Tarragona són els protagonistes del Postals Antigues. I si, dic cementiris en plural, perquè a Tarragona n’hi ha tres : el cementiri de la Tecla, la necròpoli paleocristiana i el cementiri dels Jans. Comencem per aquest darrer.

Postals Antigues és un podcasts de Roser Pros-Roca.