Plaga. Un terme que, en català, és difícil de definir amb exactitud, però que des de l’inici del temps ha estat associat a la malaltia i el desastre. Des de les deu plagues d’Egipte, fins a la gran plaga del segle XIV que va deixar la Catedral de Tarragona inacabada.
Tot i el seu passat bíblic i apocalíptic, el terme plaga avui s’aplica principalment als organismes que, segons els estàndards de la societat humana, són perjudicials per a nosaltres o, en particular, per als nostres interessos com a espècie.
No obstant, i amb l’augment de la consciència animalista i la sensibilitat envers altres éssers vius, la consideració de plaga ha anat canviant amb el temps. Els gats, per exemple, han estat tractats com a tal en nombroses ocasions, i encara són subjecte de debat al respecte.
Però hi ha altres espècies que tenen una tendència encara més gran a ser considerades un problema a eliminar d’arrel. I les persones dedicades a reivindicar la seva dignitat es troben en una situació extraordinàriament complicada.
Avui deixarem relativament de banda el tema felí per parlar d’una de les espècies animals més sovint considerades com a plaga a les ciutats: Els coloms. Per què tenen aquesta consideració? Per què hi ha gent que reivindica el seu dret a coexistir amb els humans? I, quines solucions proposen per assolir aquesta coexistència?
Renegats és un pòdcast de Jandro Capapé i Iria García.
Podcast: Play in new window | Download
Més episodis
#Reposició #Delirium 3-6 | Crims
En el podcast d’avui, també amb la presència del Llorenç, compartirem algunes històries i crims que tots i totes coneixem. Ens hem adonat que aquest tema “ven” molt avui en dia. Sobretot en gent de la nostra edat. És per això que explicarem alguns crims absurds (o no tant absurds) famosos i els comentarem, perquè [...]
#Reposició #VitaminasEsenciales 1-6 | Vitamina C de CREATIVITAT
Avui a Vitaminas Esenciales tractem la píndola de la CREATIVITAT. Un valor que, sens dubte,el tenim tots però moltes persones no l’exerciten i queda totalment atrofiada. La Paula és super creativa, de fet, sempre fa les coses aportant algo diferent perquè li rebossa la creativitat i la Judit tampoc es queda curta. Entre les dues [...]
#Reposició #MasLibrosMasLibres 3-6 | La isla con Joaquim Biendicho
En aquesta fascinant conversa amb Joaquim Biendicho, un distingit professor i escriptor, explorem els intrincats missatges que emanen del llibre de l’Illa de Stuparich, endinsant-nos en temàtiques tan universals com la mort i el temps. Mitjançant una anàlisi profunda, desentranyem les capes de significat que s’amaguen darrere les paraules, revelant les reflexions més profundes i [...]